Słowacja Słowacja

Miejscowa kuchnia

Na słowacką sztukę kulinarną wywarła wpływ kuchnia czeska, węgierska i niemiecka. Podstawowymi surowcami jest mleko i ziemniaki. Popularne są wszelkiego rodzaju produkty mleczne – ser owczy, bryndza, popularne warkoczyki z sera (korbáčiky), parenice, nie można zapomnieć o najbardziej popularnym daniu słowackim czyli o drobnych kluseczkach z ciasta ziemniaczano-mącznego podawanych z bryndzą i okraszonych smalcem ze skwarkami oraz śmietaną (brynzové halušky). Potrawy różnią się w zależności od regionu, np. największy wpływ tradycji węgierskiej do dnia dzisiejszego uwidacznia się na południu Słowacji. Tutaj przygotowuje się kukurydzę, paprykowane salami czy gulasz. Bez względu na region daniem numer jeden są jednak oczywiście kluseczki. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale przyda się odpowiednie doświadczenie. Dużo też zależy od jakości bryndzy. Kluseczki mogą być też serwowane np. z kapustą (strapačky). Z ziemniaków przygotowuje się „liptovské droby“ lub kluski ziemniaczane (bramborové šišky). Inne słowackie przysmaki to pierogi z bryndzą, „špačci“ z bryndzą i liptowskie pierożki.

Typowe dla kuchni słowackiej są tzw. „prívarky“, czyli gęste sosy z soczewicy, fasoli szparagowej, dyni i szpinaku, które spożywa się z chlebem.

Jeżeli chodzi o napoje, to na Słowacji podobnie jak w Czechach najpopularniejsze jest piwo, w niektórych regionach wino. W każdej restauracji oferowana jest wódka jałowcowa lub śliwowica.

Warto wiedzieć, że „paradajkový salát“ to sałatka z pomidorów, a „vyprážaný bravčový rezeň“ to smażony sznycel wieprzowy.

Logowanie Rejestracja Kontakty

web:need_help


+48 71 769 5682

Skrzynka jest pusta