Hiszpania Hiszpania

  • Miejscowa kuchnia

    O Hiszpanii nie można powiedzieć ,że ma jedną specyficzną kuchnię. Możemy za to mówić o o kuchniach regionalnych, jakimi są kuchnia katalońska, baskijska, andaluzyjska lub kastylijska. Ogólnie mówiąc używa się w nich dużo pomidorów, papryki, oleju z oliwek, przypraw korzennych i czosnku.

    W nadmorskich miejscowościach na stołach królują głównie ryby i owoce morza,a w głębi lądu przeważa wieprzowina, baranina i drób.

    Do największych specjalności zalicza się paella - pikantne mieszanka różnych rodzajów mięsa, warzyw. Dla Polaków może wydawać się troszkę dziwna zimna warzywna zupa gazpacho, która jest doskonałym orzeźwieniem w czasie gorącego hiszpańskiego dnia.

    Daniem narodowym została nazwana tortilla – placek pieczony z ziemniaków, jajek i cebuli.

    Do wina idealnie pasuje hiszpańskie tapas – niewielkie przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą te z oliwkami, kiełbasą, warzywami czy serem. Katalończycy są dumni ze swojej prostej a zarazem pysznej potrawy „pan noc tomate“.Mówimy o opiekanym krążku bagietki potartej czosnkiem z połówką pomidora ( sok z pomidora wpije się w pieczywo), zalanym oliwą z oliwek. Na koniec posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

    Jeżeli chcieliby Państwo spróbować potrawy, którą będziecie długo wspominać, zatrzymajcie się w małej katalońskiej restauracyjce na chrupiące „crepes“ z mięsem drobiowym.
    Chrupiący placek z delikatnie przyrumienioną skórką jest niewątpliwym przysmakiem miejscowej kuchni.

    Dzień każdego Hiszpana rozpoczyna się od mocnej kawy i drobnej przekąski –może to być chrupiąca bagietka z domowym pasztetem lub małe słodkie babeczki. Jeśli będą Państwo zamawiać kawę należy pamiętać o trzech podstawowych rodzajach: cafe noc leche (kawa z miodem), cafe solo (espreso), cafe cornado (duża kawa z ciepłym mlekiem).

    Hiszpanie chlubią się znakomitym winem.Istnieje tu 40 winiarskich regionów, które są ściśle chronione a wino z nich noszą oznaczanie D.O.(denominacion de origen). Bezsprzecznie najznamienitszym regionem jest Rioja, skąd pochodzi wyśmienite wino znane również w Polsce. Jednym z ulubionych jest również Cava - hiszpańskie wino gazowane, produkowane metodą zbliżoną do produkcji szampana.

    Jeśli chodzi o piwo, to w Hiszpanii można spotkać wszystkie wiodące marki europejskie. Z miejscowych piw muszą Państwo wypróbować Estrellę. Piwo butelkowe zamawia się jako „cerveza”, jeśli woleliby Państwo piwo lane należy powiedzieć: „Una cania por favor.“

web:need_help

+48 71 769 5682