Madera Madera

  • Miejscowa kuchnia

    Poznawanie kultury w kraju, gdzie spędzamy urlop jest też związane z poznawaniem miejscowej kuchni, dań i zwyczajów żywieniowych. Na Maderze można sobie wybrać jedną z przyjemnych restauracji, oferujących miejscowe specjały, desery i szeroką ofertę win. Nie należy się obawiać tego, że nie potrafimy porozumieć się z obsługą i zamówić dania. Menu jest zazwyczaj przygotowane w kilku językach, nie brak też wspaniałych fotografii poszczególnych potraw. Ceny nie są ogólnie rzecz biorąc zbyt wygórowane, szczególnie korzystne cenowo są dania obiadowe. Obfity obiad z zupą, daniem głównym i deserem można kupić już za 13 - 25 EUR. Nieodłączną częścią deserów są różne gatunki owoców egzotycznych, które często podaje się flambowane lub są częścią deseru z lodami i karmelem.

    Podstawowym elementem kuchni na Maderze, która jest podobna do kuchni portugalskiej, są ryby i owoce morza. Tradycyjnie w jadłospisie pojawia się tzw. espada (podłużne węgorzowate ciemne ryby), o delikatnym mięsie. Ryby te, świeżo złowione przez rybaków, można spotkać na bazarach. Mogą osiągać długość nawet dwóch metrów. Serwuje się je zapieczone z bananami.

    Popularne jest mięso z tuńczyka, wchodzące w skład sałatek warzywnych. Z tuńczyka przygotowuje się też bardzo smaczny steak, podawany z kilkoma rodzajami sosów (często jest to sos z miejscowego wina). Można sobie też zamówić potrawy z mięsa rekina lub specjalność – wędzonego włócznika. Dania z pozostałych gatunków ryb, ośmiornicy, kałamaricy, krewetek albo z lapas grelhadas (rodzaj morskich małży) można jedynie polecić.

    W miejscowym jadłospisie obecne jest też mięso wołowe. Przygotowuje się tzw. espetada, czyli szaszłyk z marynowanej wołowiny z liściem bobkowym lub grillowany z całym ananasem, który jest następnie podawany jako deser. Zgodnie ze starą recepturą, przygotowując mięso pali się w piecu drewnem laurowym, co nadaje mięsu wyśmienity smak. Kolejnym przysmakiem z wołowiny jest język wołowy w sosie z wina „Madera“.

    Dodatkiem do dań jest zazwyczaj ryż, ziemniaki, smażona kukurydza lub chleb bolo de caco – placki przygotowane z mieszanki mąki żytnej i kukurydzianej oraz słodkich ziemniaków. Nie brak też świeżych warzyw, które są dodawane do zup, np. zupa czosnkowa, zupa z kapusty lub pomidorowa.

    Jako aperitiv podaje się miejscowe wino „Madera“ - alkoholizowane wino deserowe, które dojrzewa w stosunkowo wysokiej temperaturze, przyspieszającej fermentację, następnie dodaje się spirytus. Tradycja produkcji tego wina sięga aż XVII wieku. Aby wino wytrzymało długą drogę do Europy i wysokie temperatury, dodawano do niego brandy. Stopniowo metody produkcji udoskonaliły się i funkcjonują do dnia dziesiejszego. W zależności od zawartości cukru wyróżnia się kilka gatunków wina „Madera“: Boal, Bual, Malmsey, Sercial i Verdelho. Do wyboru jest wiele innych wysokiej jakości czerwonych i białych win.

web:need_help

+48 71 769 5682