Tunezja Tunezja

  • Miejscowa kuchnia

    Kuchnia tunezyjska jest bogata w przyprawy, ale nie jest pikantna. Jest różnorodna i bogata. Podstawę tworzą świeże produkty, ryby, baranina, owoce, warzywa. Pokarmy z ryb są nieodłączną częścią kart dań, podobnie frutti di mare (krewetki, ośmiorniczki). Ulubioną przyprawą jest kminek, często używany czosnek, listek bobkowy, szafran, mięta czy seler. Tunezja może pochwalić się wieloma specjałami swojej kuchni, tradycyjnym przysmakiem kuchni arabskiej jest kuskus. Ta przygotowana na parze mąka krupczatka podawana jest z warzywami i kęsami mięsa. Kolejne klasyczne danie to brik – z jajkami, tuńczykiem, mięsem mielonym, cebulą, ziemniakami przypominający wielki pieróg. Poza brikiem i kuskusem do tradycyjnych specjałów kuchni tunezyjskiej należą: salade tunisienne (sałatka z drobno posiekanych warzyw), tajine (na gorąco i na zimno mieszanka mięsa i jajek), marguez (bardzo ostre parówkia), mechouia (sałatka z pomidorów, gotowanych jajek, tuńczyka i kaparów) i harissa (podawana do dań ostra pasta zrobiona z papryczek chilli, czosnku i oleju).

    Jako desery podawane są różnie przygotowane, zawsze świeże owoce. Oferta zależy od pory roku. Najczęściej są to pomarańcze, jabłka, daktyle, mandarynki, truskawki, brzoskwinie i winogrona. Można wybrać też spośród najróżniejszych słodyczy wypełnionych migdałami, orzeszkami, pistacjami często w miodzie, marcepanie lub syropie.

    Prawdziwą tradycyjną kuchnię tunezyjską możecie poznać w miejscowych barach szybkiej obsługi i restauracjach, nie warto ograniczyć się tylko do restauracji hotelowej.

    Napoje

    Najpopularniejsza jest woda mineralna – jakościowo dobra, właściwie bez smaku, napoje, jak np. Cola mają zazwyczaj sztuczny posmak. Pyszna i bardzo oświeżająca jest tzw. cytronada, napój ze świeżych cytryn lub orżada (słodki syrop z migdałów).

    Dość duży jest też w Tunezji wybór win. W ofercie znajdują sie wina białe i czerwone, bąbelkowe i korzenne. Z destylatów można spróbować likieru daktylowego lub wódki figowej. Najpopularniejsze piwa to Stella a Celtia.
    Bardzo aromatyczna i silna jest kawa tunezyjska. Jej smak można złagodzić mlekiem. We wszystkich dobrych restauracjach dostaniemy kawę arabską (coś jak nasza z fusami). Miejscowa herbata jest bardzo gorąca, nabiera smaku i aromatu poprzez długie gotowanie i bywa podawana z listkami mięty lub orzeszkami piniowymi.

web:need_help

+48 71 769 5682