Wyspy Kanaryjskie Wyspy Kanaryjskie

  • Miejscowa kuchnia

    Pierwotni mieszkańcy archipelagu przez wiele lat żyli w izolacji od kultury europejskiej. Stąd też przygotowując potrawy wykorzystywali jedynie te produkty i składniki, które mieli do dyspozycji. Podstawowym składnikiem pożywienia w kuchni Guanuczów była kasza, do której dodawano zioła. W XV wieku Hiszpanie przywieźli kukurydzę i zboża, które to produkty miejscowa ludność zaczęła w szerokim zakresie wykorzystywać. Obecnie tutejsza kuchnia nie może się obyć bez oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.

    W hotelach obowiązuje kuchnia międzynarodowa, a tradycyjne potrawy są rzadkością. Także tu spotkamy fast foody i pizzerie

    W wielu restauracjach podawane są Tapas, czyli drobne przekąski. Mogą to być plastry szynki, kawałki wędzonej ryby lub sery.

    Przysmak Guanczów, Gofio, to prażone ziarno różnych zbóż, które mieli się i wyrabia z dodatkiem płynu, by uzyskać konsystencję podobną do surowego ciasta. Można je przyrządzać zarówno na słono, jak i na słodko.

    Położenie wysp pośrodku oceanu umożliwia przygotowywanie zup rybnych z warzywami. Same ryby są konsumowane jako grillowane lub pieczone. W restauracjach często serwowana jest smaczna vieja – ryba z rodziny karpiowatych lub sancocho, danie z suszonej ryby gotowanej razem ze słodkimi ziemniakami i czosnkiem. Bardzo często podawana jest sałatka z tuńczykiem.

    W czasie świąt preferowana jest pieczeń wieprzowa, marynowany królik lub pieczone mięso z koźlęcia. Puchero to jednogarnkowa potrawa z wołowiny i wieprzowiny, zielonego groszku, ziemniaków, cebuli, marchewki, fasoli i przypraw.

    Kulinarnym symbolem Wysp Kanaryjskich są mojo, czyli sosy z oliwy, octu i soli z dużą ilością czosnku, z dodatkiem miejscowych przypraw. Sosy te podawane są najczęściej z papas arrugadas -
    małe ziemniaki gotowane w mundurkach w intensywnie osolonej wodzie.

    Na kilku wyspach wyrabia się smaczne sery owcze, kozie i krowie. Ich smak zależy od rodzaju mleka i miejsca powstania. Górskie sery mają inny smak niż sery produkowane na terenach nizinnych. Najbardziej znany jest ser owczo-krowi El queso del flor, który swój smak zawdzięcza doprawieniu aromatem cardo alcausí, pewnej odmiany ostu.

    Idealnym zwieńczeniem każdego posiłku są desery: bienmesabe, krem z utartych żółtek z mielonymi migdałami i miodem; flan, delikatny krem karmelowy; franbollo, kasza z mąki kukurydzianej i mleka; lody lub płonące banany. Znajdziemy je w menu każdej restauracji.

    Popularnym napojem chłodzącym jest wysokiej jakości woda mineralna. Podawane jest także piwo lub wino. Zasłużone miejsce zajmuje też Sangría – poncz na bazie wina i owoców. Warto spróbować rumu z dodatkiem miodu ron con mie, a także innego miejscowego specjału - likieru bananowego cobana.

web:need_help

+48 71 769 5682